keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Moules Mariniere- NAM!

Paras aika syödä simpukoita on  kuukausina, joiden nimessä on r-kirjain (Ranskassa ja Belgiassa). Tämä käsittää ajan syyskuusta huhtikuuhun, septembresta avrilliin. Eli nyt on mitä parhain simpukka-aika!

Simpukoiden valmistaminen on helppoa kun heinänteko ja ajallisesti sitä voi ajatella jopa pikaruoakana! Oikeastaan eniten aikaa kuluu simpukoiden putsaamiseen ja "partojen" poisteluun. Simpukat kannattaa ostaa tuoreena kaupan palevelutiskitä, kilohinta vaihtelee 5-10€ välillä. Hyvissä palvelutiskeissä myyjä koputtelee simpukat läpi, tällöin saadaan jo ennen punnitusta karsittua kuolleet syöntikelvottomat simpukat pois. Kopautettaessa simpukan kärkeä pöytää vasten elossa oleva aukinainen simpukka sulkeutuu. Joillain palvelutiskeillä myyjä vähentää n.5-10% pois satsin painosta ja näin laskee etukäteen hävikin.

Simpukat voi tarjota pääruokana maalaisranskalaisten ja dijonsinappi majon kanssa, tällöin kannattaa varata simpukoita n. 500g per ruokailija. Alkuruuaksi riittää hyvin 200-250g.

Seuraavaksi yksinkertainen ohje maukkaiden sinisimpukoiden valmistamiseen

Simpukoiden annetaan liota kylmässä vedessä hetken aikaa (1/2 tuntia), sen jälkeen pestään / harjataan jokainen simpukka. Perunanpesu hanskat ovat tässä touhussa todella näppärät, myös esim. juuresharja käy.

Nämä yksilöt eivät läpäisseet koputtelutestiä, joten joutavat hävikkiin.

Simpukoiden lisäksi tarvitaan
salottisipulia
valkosipulia
persiljaa
valkoviiniä
oliiviöljyä paistamiseen
suola, pippuri

1kg simpukoita riittää hyvin 1 iso tai 2 pientä saloottisipulia ja valkosipulia oman maun mukaan, taisin laittaa 4 kynttä.
Ensin kuullotetaan sipulit ja valkosipulit oliiviöljyssä, lopuksi lisätään persilja.
Päälle kaadetaan valkoviiniä n. 3dl ja hiukan vettä. Yleensä käytän ruuanlaittoon jotain jämäviinejä, jotka ovat jääneet edellisestä viikonlopusta tai eivät ole maultaan vastanneet odotuksia:)
Odotetaan, että neste kiehuu, jonka jälkeen lisätään simpukat liemeen ja kansi päälle.
 Simpukoiden annetaan olla kannen alla n. 5min välillä kattilaa hieman ravistellaan...  lopputuloksen pitäisi näyttää jotakuinkin tältä. Simpukat, jotka eivät ole auenneet eivät ole suositeltavia syötäväksi.
Ennen tarjoilua päälle ripotellaan vielä vähän tuoretta persilja silppua.
Maistuu hyvin kuivan raikkaan valkoviinin kanssa, jotka on tehty Sauvignon Blanc- tai Riesling-rypäleistä. Seuraksi patonkia tai maalaisranskalaisia, pelkästään syötynä erittäin terveellistä proteiinipitoista ja vähärasvaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti