tiistai 9. marraskuuta 2010

Kirkasvalohoitoa?




Sain muutama vuosi taaksepäin joululahjaksi Philipsin Wakeup light -kirkasvalo herätyskellon, joka simuloi auringon nousua ja tekee näin pimeistä aamuherätyksistä helpomman. Laite ei todellakaan ole mikään turhake vaan teki aamuista todella helpompia ja ääneksi sai valita erilaisia linnun sirkutuksia tai aaltojen pauhuntaa. Tosin aaltohin en herännyt, koska niillä on mielestäni enemmän unettava ja rentouttava vaikutus kuin herättävä ja virkistävä.

Nyt lamppuni on kuitenkin jostain syystä lopettanut yhteistyön ja valo toimii vain satunnaisesti. Vielä aamut eivät ole olleet niin synkkiä, että herätys olisi ollut ylimalkaisen hankalaa, mutta viikon päästä tiedän tilanteen olevan jo toisin. Ylöpöydältä löytyvä malli on jo auttamattomasti vanhentunut ja uudet mallit miellyttäisivät silmää paljon enemmän, ominaisuudetkin ovat kasvaneet, kelloon voi liittää myös iphonen/ipodin tai usb-tikun, joiden avulla voi herätä lempikappaleen soittoon.
Philips Wake-up Light

Miten kirkasvalo sitten vaikuttaa http://www.kirkasvalolamppu.fi/ kertoo seuraavasti:

"Kirkasvalohoitoa käytetään apuna esimerkiksi kaamosväsymykseen ja kaamosmasennukseen. Melatoniinin eli unihormonin erityksen keskeyttää tehokkaasti vain kirkas valo.

Talvisin pimeään aikaan ihminen ei saa riittävästi kirkasta valoa. Unihormonin eritys on puolestaan sitä suurempaa mitä pimeämpää on. Näin ollen kirkas valo noin tunnin - kahden ajan päivässä auttaa vähentämään melatoniinin eritystä huomattavasti.

Unihormonia erittyy pääasiassa ihmisen aivojen ympäröimästä käpyrauhasesta. Valo vaikuttaa silmien ja hermoston kautta käpyrauhaseen, jolloin melatoniinia ei erity lainkaan. Unihormonin määrän väheneminen vähentää väsymystä ja auttaa siten kaamosmasennuksesta kärsiviä."

Kirkasvalolamput eivät yleisesti ole mitään erityisen tyylikkäitä


Monilla on varmaan ylläolevan kuvan mukainen mielikuva kirkasvalolampusta. Onneksi siihen on tulossa vähitellen muutos!

Selailin Askon uusinta mainoslehtistä ja siellä vastaan tuli hienosti kirkasvalolampuksi muokattu Eero Aarnion valaisin, jota miehenikin kanssa olemme joskus himoinneet. Silloin nimesimme kyseisen valaisimen pullonavaajalampuksi.

Aarnion Origo lampusta on mukattu kirkasvalovalaisin ja kaikenlisäksi vielä tyylikäs sellainen!

Askon sivuilla kerrotaan seuraavaa...


Eero Aarnion suunnittelema uusi design-kirkasvalolaite, joka hurmaa sympaattisen pyöreillä muodoillaan ja samettisella pinnallaan. Origon yläosa muodostaa kädessä miellyttävältä tuntuvan kantokahvan, joten sitä on kevyt liikutella paikasta toiseen. Himmennyssäädin sijaitsee valaisimen alareunassa ja virtakytkin liitosjohdossa. Valaisimen kupu on joustavaa muovia, joka läpäisee valon tasaisesti ja tehokkaasti. Hoitoetäisyys 55 cm, valoteho 2500 lx. Valonlähteiden värilämpötila 4000 K Hinta 279€ (31.11.2010 asti)


Tälläinen pitäisi olla saatavilla kaikilla toimistoilla, jos lamppu on hienon ulkonäkönsä lisäksi myös helppo kantaa työpisteeltä toiselle, jolloin usea työntekijä saisi päivän annoksen kirkasvalohoitoa työpäivä aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti